Tehnoloogia Ligipääsetavus: Kuidas Tagada IT-Tugilahenduste Õige Rakendamine Eestis?

Kui oleksin tehnoloogia ligipääsetavuse otsustaja Eestis, võtaksin kasutusele mitmeid meetmeid, mis oleksid kasulikud nii erivajadustega inimestele kui ka kogu ühiskonnale. Siin on mõned konkreetsed näited ja võrdlus teiste riikide kogemustega:


1. Tekstipõhised transkriptsioonid ja kuulmisabivahendi


Eesti Raadio veebisaidil võiksime rakendada tekstipõhiseid transkriptsioone, mis võimaldaksid kuulmispuudega inimestel lugeda saadete sisu reaalajas. See on praktiline ja kulutõhus viis tagada ligipääs audioinformatsioonile. Näiteks on Suurbritannias BBC veebisaidil juba pikka aega kasutusel tekstipõhised transkriptsioonid, mis on saanud positiivset tagasisidet erivajadustega kasutajatelt.


2. Riiklikud rahastamisprogrammid ja toetused


Rootsi on edukalt rakendanud riiklikke rahastamisprogramme ja toetusi, et aidata katta osa erivajadustega inimeste tehnoloogiliste abivahendite kuludest. Näiteks võiksime Eestis luua sarnaseid programme, mis võimaldaksid erivajadustega inimestel saada rahalist tuge vajalike IT-tugilahenduste soetamiseks. See aitaks vähendada majanduslikke takistusi ja tagada ligipääsu tehnoloogiale kõigile.


3. Koostöö Euroopa Liidu projektidega


Euroopa Liit on loonud mitmeid projekte ja algatusi, mis keskenduvad tehnoloogia ligipääsetavusele. Näiteks Horizon 2020 programm, mis toetab teadusuuringuid ja innovatsiooni, võib pakkuda rahalist tuge Eesti tehnoloogiasektorile, et arendada välja uuenduslikke ja ligipääsetavaid IT-lahendusi. See võiks olla võimalus kasutada ära Euroopa Liidu ressursse ja teadmisi, et parandada tehnoloogia ligipääsetavust Eestis.



Need näited annavad aimu sellest, kuidas tehnoloogia ligipääsetavust saaks praktiliselt rakendada Eestis, võttes arvesse teiste riikide kogemusi ja parimaid tavasid.


https://research-and-innovation.ec.europa.eu/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-2020_en

https://www.bbc.co.uk/accessibility/

Comments

Popular posts from this blog

ERR, Postimees ja Uus meedia...?

Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost