Interneti kujunemislugu

Internet on ülemaailmne omavahel ühendatud arvutivõrkude süsteem, mis on üles ehitatud IP-protokolli kasutamisele ja andmepakettide marsruutimisele. Internet moodustab globaalse inforuumi, on ülemaailmse veebi ja paljude teiste andmeedastussüsteemide (protokollide) füüsiliseks aluseks.

Mis pole siiani muutunud?

TCP/IP tähistab edastusjuhtimisprotokolli/internetiprotokolli ja on sideprotokollide komplekt, mida kasutatakse võrguseadmete ühendamiseks Internetis. TCP/IP-d kasutatakse ka privaatses arvutivõrgus sideprotokollina. 
TCP/IP määrab, kuidas andmeid Internetis vahetatakse, pakkudes ots-otsa sidet, mis tuvastab, kuidas need tuleks pakettidena jagada, adresseerida, edastada, suunata ja sihtkohas vastu võtta. TCP/IP vajab vähe keskhaldust ja on loodud võrgud töökindlaks muutma, võimaldades automaatselt taastuda mis tahes võrgus oleva seadme rikke korral.
Tänapäeval on see Interneti-suhtluse ülemaailmne standard. TCP saadab andmeid usaldusväärselt, ühtlaselt ja korrapäraselt. IP viib selle sihtkohtadesse ja sihtkohtadest õigesti. TCP lisab IP-teenusele palju funktsioone.

FTP (File Transfer Protocol) pole tänapäevaste standarditega võrreldes mitte ainult “vana”, vaid “iidne” — esimene spetsifikatsioon avaldati RFC 114-na 16. aprillil 1971. Tegelikult tol ajal Internetti ei olnud, arvutid olid ühendatud ARPA (Advanced Research Projects Agency) võrku ja tekkis ilmselge nõudlus failivahetuse protokolli järele. 
FTP-d saab tänapäeval kasutada näiteks serveri kaughoolduseks, kuid üllataval kombel on saadaval ka avalikud anonüümsed FTP-d.

Mis asjad kadusid?

Network Control Protocol (NCP) oli varajane protokoll, mille rakendas ARPANET, maailma esimene toimiv pakettkommutatsioonivõrk, millest hiljem sai Internet. NCP võimaldas kasutajatel juurdepääsu arvutitele ja seadmetele ning neid kasutada kaugkohtades ning faile arvutite vahel edastada. NCP pakkus protokollivirna keskmist kihti ja võimaldas rakendusteenuseid, nagu meili- ja failiedastus. 
Network Control Protocol (NCP) oli varajane protokoll, mis hiljem arenes Internetiks. NCP asendati 1980ndatel TCP/IP-ga.

Allikad

  1. https://foxford.ru/wiki/informatika/internet-istoriya-razvitie
  2. https://blog.devgenius.io/tired-of-the-modern-web-discover-some-retro-protocols-you-still-can-use-today-30bbca48d3f2
  3. https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/TCP-IP#:~:text=TCP%2FIP%20stands%20for%20Transmission,(an%20intranet%20or%20extranet).
  4. https://www.itpro.com/network-internet/internet-protocol-version-6-ipv6/360855/what-is-tcpip#:~:text=Today%2C%20it%20is%20the%20worldwide,IP%20service%20it%20layers%20over.
  5. https://www.techopedia.com/definition/27856/network-control-protocol-ncp
  6. https://www.geeksforgeeks.org/network-control-protocol-ncp/



Comments

Popular posts from this blog

ERR, Postimees ja Uus meedia...?

Noppeid IT ajaloost