Mida peaksid teadma tarkvara litsentsidest?

Tere! Täna räägin erinevatest tarkvara litsentsidest.

Kujutle, et lood ägeda tarkvaraprogrammi, mis võib maailma muuta. Aga enne selle jagamist pead valima litsentsi. Mis see üldse on ja miks see tähtis on?

Ütleme, et sul on valida kolme litsentsi vahel: ärivaraline litsents (EULA), GNU GPL ja BSD litsents. Las ma selgitan sulle igaühe kohta veidi rohkem.

Esmalt, ärivaraline litsents. See on nagu saladus, mida jagatakse ainult nendega, kes on nõus reeglitega, mida arendaja seab. See tähendab, et saad kasutada tarkvara ainult nende tingimustega, mis on määratud litsentsis. Hea külg on see, et see kaitseb arendaja intellektuaalomandit ja võimaldab teenida tulu, kuid see võib piirata kasutajate vabadust ja takistada tarkvara edasist arendamist.

Teiseks on GNU GPL, mis on nagu jagamine, mis hoiab kõiki vabadena. See tähendab, et kui kasutad GPL-iga tarkvara osa, pead ka ise oma koodi jagama samade tingimustega. See soodustab avatud lähtekoodiga tarkvara kasutamist ja arendamist, kuid võib panna piiranguid kommertskasutusele.

Ja siis on BSD litsents, mis on nagu kingitus, mis lubab teha, mida soovid. See annab suure vabaduse kasutada ja muuta tarkvara nii kommertskui ka mitteärilisel eesmärgil. Puuduseks võib olla see, et teised võivad oma koodi muuta ja müüa ilma, et peaksid seda samade tingimustega jagama.

Millal valida millist litsentsi? See sõltub sinu eesmärkidest. Kui soovid teenida tulu ja kaitsta oma intellektuaalomandit, võib ärivaraline litsents olla hea valik. Kui soovid, et sinu tarkvara oleks vaba ja avatud kogukonnale, siis võid kaaluda GPL-i. Kui soovid, et sinu tarkvara oleks võimalikult vaba kasutamiseks ja edasiseks arendamiseks, võib BSD litsents olla parim valik.

Oluline on mõista, et litsentsi valik võib mõjutada tarkvara kasutamist ja levikut. Seega, enne otsuse langetamist veendu, et oled mõelnud läbi oma eesmärgid ja vajadused ning valinud selleks sobiva litsentsi.

 

Allikad:

https://wiki.itcollege.ee/index.php/E-ITSPEA_7:_Arvutid_ja_paragrahvid_II%CB%90_litsentsid_ja_autori%C3%B5igus 

https://www.techtarget.com/whatis/definition/BSD-licenses

Comments

Popular posts from this blog

ERR, Postimees ja Uus meedia...?

Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost