Arvustus - Eben Moglen "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright"

Eben Mogleni 1999. aasta artikkel “Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright” on oluline teos, mis uurib vaba tarkvara liikumist ja intellektuaalomandi süsteemi hääbumist. Artikkel käsitleb vaba tarkvara rolli kaubanduslikus tarkvaraturul ning selle mõju autoriõiguse süsteemile.

Mogleni artikkel rõhutab, et vaba tarkvara ei ole pelgalt marginaalne osaleja kaubanduslikus tarkvaraturul, vaid see on oluline esimene samm intellektuaalomandi süsteemi hääbumise suunas. Kuigi autoriõigus ei ole iseenesest kadunud, on vaba tarkvara liikumine aidanud kaasa uutele mõtteviisidele ja lähenemistele tarkvarale ning selle kasutamisele.

Kui vaatame 20 aasta tagust aega ja võrdleme seda tänapäevaga, siis mõned Mogleni hinnangud on osutunud täpseks:
 

  1. Tarkvara domineerimine: Moglen märkis, et digitaalselt kodeeritud teabe manipuleerimisel põhinev tehnoloogia on nüüd sotsiaalselt domineeriv paljudes inimkultuuri aspektides ja arenenud ühiskondades. See on tänapäeval tõsi, et digitaalne esindatus on peaaegu kõikjal, alates videost ja muusikast kuni trükiste ja telekommunikatsioonini
  2. Tarkvara ja riistvara eristamine: Moglen räägib ka riistvara ja tarkvara eristamisest, mis on muutunud uueks viisiks väljendada mõttekonflikti determinismi ja vaba tahte, looduse ja kasvatuse, geenide ja kultuuri vahel. See on huvitav vaatenurk, kuna see kajastab meie ühiskonnas toimuvaid muutusi


Kokkuvõttes võib öelda, et Mogleni artikkel on jätkuvalt oluline ja tema mõtted vaba tarkvara kohta on endiselt aktuaalsed. Kuigi autoriõigus ei ole kadunud, on vaba tarkvara liikumine jätkuvalt oluline jõud tarkvaramaailmas.

Comments

Popular posts from this blog

ERR, Postimees ja Uus meedia...?

Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost