Erinevate diplomite plussid ja miinused IT-tööturul

Tere! Täna räägin, mis vahe on kõrgkoolidiplomil, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplomil ja erialasel kutsetunnistusel IT-tööturul?

Kui räägime haridusest ja sertifikaatidest IT-maailmas, võib see olla segadusttekitav. Siin on mõned peamised erinevused ja millal eelistada üht teisele.

Alustame klassikalise kõrgkoolidiplomiga. See on nagu pass, mis näitab, et oled edukalt läbinud akadeemilise programmi ülikoolis või kolledžis. See annab sulle laiapõhjalise arusaama teooriast ja võib avada uksi erinevatele IT-valdkondadele. Klassikalise kõrgkoolidiplomi eelis on selle üldine tunnustatus ja põhjalik õppekava, kuid puuduseks võib olla vajadus pikaajalise pühendumise järele ning mõnikord võib praktiliste oskuste puudumine tööandjatele muret tekitada.

Teiseks on rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom, mis on nagu kiire marsruut konkreetsetele oskustele. Need programmid keskenduvad sageli praktilistele teadmistele ja oskustele, mis on tööturul otse kasutatavad. Selle eeliseks on kiirus ja praktilisus - saad kiiresti konkreetseid oskusi õppida ja kohe tööle asuda. Puuduseks võib olla see, et mõned tööandjad võivad eelistada laiema taustaga kandidaate või võib olla vähem võimalusi edasiseks hariduseks või karjääriredelil tõusmiseks.

Kolmandaks on erialased kutsetunnistused nagu Microsofti või Cisco sertifikaadid. Need on spetsiifilised tunnistused, mis näitavad, et oled omandanud teatud oskused konkreetsetes tehnoloogiates või platvormides. Need tunnistused võivad olla kiire viis konkreetsete oskuste tõestamiseks ja võivad aidata sind märgatavamaks muuta tööturul. Eelis on see, et need on spetsiifilised ja keskendunud praktilistele teadmistele ning neid tunnustatakse sageli tööstuses. Puuduseks võib olla see, et need võivad olla kallid ja nõuavad regulaarset uuendamist vastavalt tehnoloogia arengule.

Millal eelistada üht teisele? See sõltub sinu eesmärkidest ja olukorrast. Kui soovid laiemat arusaama ja olla valmis erinevateks väljakutseteks, võib klassikaline kõrgkoolidiplom olla hea valik. Kui soovid kiiresti spetsiifilisi oskusi omandada ja tööle asuda, võib rakendus-/kutsekõrgkoolidiplom olla sobiv. Kui soovid tõestada oma oskusi konkreetsetes tehnoloogiates või platvormides, võivad erialased kutsetunnistused olla kasulikud. Oluline on mõelda läbi oma karjäärieesmärgid ja valida haridus või sertifikaadid vastavalt sellele, mis sind kõige paremini aitab edasi liikuda IT-tööturul.

Allikad: 

https://www.informit.com/articles/article.aspx?p=24128&seqNum=3

Comments

Popular posts from this blog

ERR, Postimees ja Uus meedia...?

Interneti kujunemislugu

Noppeid IT ajaloost